Video fra fly?

Det er flere som har spurt meg om å lage en liten sak om spesielt filming fra lufta. I disse dager med quadcopters og alskens greier til meget overkommelige priser så er jo å ha et kamera hengende på ypperlig. Har du ytterligere spørsmål, send inn via «Diskusjons-siden» eller send meg en epost på thomas@lynbud.no

Jeg kommer til å bestille meg et slikt kamera fra Webbex for så å ta en liten gjennomgang av hva jeg synes og hvordan funksjonene er og vet hvordan ting funker. Det under er ting jeg har lest meg fram til og mye info hentet fra diverse nettsider.

808 #16 HD Keycam

Et veldig populært valg er en såkalt 808 #16 HD Keycam. Dette er et miniatyr-kamera med særdeles god kvalitet som er utformet som en moderne bilnøkkel; altså ikke store greiene. Det er en vanvittig populær løsning med mange bruksområder. Selv drevne FPV (First Person View; de som flyr med briller/skjerm) bruker dette kameraet, og selfølgelig også vi ferske på området.

Det som er verdt å merke seg er at siden disse er veldig populære, så fins det mange dårlige og billige kinakopier. Men de holder ikke standard og noen selgere kan gjerne finne på å en pakke med småstein. Så en gjeng på RCGroups har samlet mye informasjon og har oppført selgere som er seriøse, og selger skikkelige kamera.

Teknisk info

  • Oppløsning: 720p (1280 x 720 pixler i 30 frames per sekund).
  • Linsekonfigurasjoner: Lens A: 70 graders synsvinkel (normal) – Lens B: Litte større synsvinkel ned IR-filter på fronten – Lens D: 120 graders synsvinkel (fisheye effekt) – [ Klikk her for å se video med sammenligning av de tre linsene ]
  • Filtype: H.264 Codec og .MOV filtype. (gode standarder begge to)
  • Integrert oppladbart batteri (lades via USB)
  • Bruker micro SD-kort Class 4 (eller større, men er ingen fordeler med høyere class, blir bare dyrere) inntil 32gb størrelse
  • Størrelse: Ca. 50mm (l) x 32mm (b) x 13mm (h)
  • Vekt: Ca. 17-20 gram (kan puttes på det aller meste av fly med andre ord)

De som vil ha komplett teknisk spesifikasjon og detaljert info; se linker i slutten av denne saken.

Hvordan funker så dette?

Et Mini SD-kort settes inn i sporet og kamera monteres f.eks på stab’en på flyet med borrelås e.l. Alt som trengs å gjøres er å skru på «Power» og trykke ned «Shutter Button», så vil opptaket begynne. Senere når man er ferdig med filminga så er det i all hovedsak to måter å få ut filmen fra kamera.

  1. Koble til kamera på PC via den medfølgende USB-kabelen. Da vil kamera dukke opp akkurat som en ekstern hardisk/minnepinne eller lignende og du kan kopiere filmen over til din PC.
  2. Ta ut minnekortet og bruk en kort-leser på din PC for å overføre video-filene. Går gjerne litt raskere enn med USB-kabel (selv om det er USB v2).

Deretter kan du laste det rett opp på f.eks YouTube.com. Der kan du gjøre ENKEL redigering og velge musikk fra deres utvalg for så å publisere dette for hele verden. 🙂

Har du redigeringsprogramvare så kan du selvfølgelig bruke de aller fleste programvarer for å redigere videoen akkurat slik du vil (Adobe Premiere, Sony Vegas, Windows Movie Maker. De som bruker Mac kan bruke f.eks iMovie).

Avansert video-redigering kommer jeg ikke til å gå inn på i noe særlig grad, da det faktisk er et helt eget studie for å bli skikkelig dyktig på det. Anbefaler prøv & feil-metoden, akkurat som med modellflyene våre. Om du har noen redigeringsspørsmål så skal jeg svare eller finne svar så godt jeg kan. 🙂

Hva koster det?

Kjøper man fra Webbex så er prisen for kamera med USB-kabel rett i overkant av kr. 300,- (i tillegg kommer frakt og evt. toll/MVA slik vi kjenner fra alle våre bestillinger fra HobbyKing).

Velger du å kjøpe minnekort også fra Webbex så kommer det på:

  • 4 gb Micro SD Class 4 – ca kr. 40,-
  • 8 gb Micro SD Class 4- ca kr.80,-
  • 16 gb Micro SD Class 4- ca kr.120,-
  • 32 gb Micro SD Class 4- ca kr.190,-

Sammenligner du med minnekort fra Komplett.no så er det omtrent samme pris. [ se priser ]

Kjøper du fra eBay så kan du få det ennå ned i kr. 230,- ca for selve kamera. Men da handler du fra en privat forhandler. Under finner du noen som er listet på RC Groups som trygge forhandlere.

Videoer

 

808 #16 Lens D – 120 grader synsvinkel

 

 

Sammenligning av lens A og B (blue lens er A, mens red lens er B)

 

Linker

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1556994

http://www.chucklohr.com/808/C16/index.html#111126C16

http://www.minidvcameras.co.uk/