Hva må til for å fly modell fly?

Mange tar turen til hobbybutikken og kommer ut med en stor og dyr pakke, akkurat slikt fly du kan tenke deg – alt du trenger – fly rett ut av esken …… noen strander der, det var ikke så lett.

Karbonlister limes inn

Jeg tror de fleste hobby butikker er så seriøse at de prøver å rettlede nybegynnere, men leser du dette er du på rett vei, Flystua er til for nybegynnere, og vi som ikke har fløyet på lenge, jeg er vel selv der, men jeg synes det er veldig gøy å lage noe selv og derfor vil jeg her komme med tips / byggeveiledning.

Det første du skal bruke penger på er en radio, fjernstyring, en du kan vokse med som dekker fremtidige behov. Radioen skal være 2,4 Ghz digital, de gamle 35Mhz er på vei ut. Det er bedre

Verktøy

sikkerhet med 2,4, du kan også få telemetri. Glem det siste, men det gjør ikke noe om radioen du kjøper har telemetri mulighet. Det er mange merker og typer å velge i, så snakk litt med andre som

flyr.

Du kommer også til å trenge en lader så du kan lade alle typer batterier, også Litium, og den må også kunne balansere sellene i Litium pakka.

Hva skal du fly med? Det er mye å få kjøpt ferdig – men her er jeg: det er mye moro med Depron og litt verktøy du allerede har og så kan du kjøpe drømmeflyet når du får litt trening.

BYGGING AV DEPRON FLY:

Depron er isolasjonsmateriale som brukes under varmekabler i f.eks. baderom. Det finnes mye om Depron fly på nett.

Finner du en fin tegning av et fly du ønsker å bygge blir første spørsmål: Hvordan overføre tegningen til Depron? (det er jo dumt å ødelegge tegningen):

  1. Du kan legge tegningen oppe på Depron plata og markere med ei knappenål – rette linjer trenger “et stikk” i hver ende, mens buer trenger flere stikk.
  2. Du kan kopiere tegningen – klippe ut det du trenger og tegne rundt, eller
  3. Bruke matpapir – legge opp på og tegne av og så bruke en av metodene over.

Depron skjæres ut med kniv, f.eks. slike med blader som knekkes av, og det er fint med et skjæreunderlag og en linjal.

Rorflatene hengsles med vanlig klar/blank plasttape. (Ikke bruk den matte kontortapen – den er sprø) Rorflatene må fases så de får utslag begge veier, fint sandpapir på pussekloss er fint til dette.

Karbonlister til avstiving limes til Depronen med 2 komponent epoxy lim. Karbonlister er stivest på høykant!

Alle Depron deler limes sammen med kontaktlimet UHU Por, smør på begge limflater og la tørke før sammenføyning. (Les på esken)

Med tusjer i forskjellige farger lager du et fargeskjema på flyet – du må på avstand se forskjell på opp og ned. Blå maskeringstape er bra som “cokpit” – så her er det bare å bruke fantasien.

Byggingen til nå bør gå unna på noen kveldstimer. BLIR DET IKKE FINT ?

Neste kveld kan du montere motor, den skal som regel ha litt høyre- og ned-trekk, se på tegningen!

Regulatoren festes greit med borrelås.

En sentralt plassert balanserorservo, en servo for høyderor og en servo for sideror presses inn i trange hull og sikres med litt kontaktlim.

Fra servoene lager du overføringer av tynne karbon stenger. Rorhorn kan lages av en bit karbon stang som skjøtes på overføringsstanga med krympestrømpe. legger du med en bit sterk sytråd og litt epoxy før krymping får du et enkelt og sterkt ledd. “Rorhornet limes inn i roret med epoxy. Forsterke med ekstra Depron her.

På servo armene bruker du små ledd med settskrue som du trer stanga inn i, veldig enkelt å justere!

Så kobler du regulator og 3 servoer til mottakeren, denne festes også med borrelås, og du må koble de forskjellige funksjoner i riktige porter!

Så setter bu bateripakka på lading, og setter deg ned å legger flyet inn i radioen – les bruksanvisningen! og prøv deg fram. Du setter opp setter opp senderen så du har høyde- og balanse-ror på høyre stikka, og sideror og trottel på venstre.

Flyet må balanseres, eller ha riktig tyngdepunkt (CG = center of gravity) se tegningen! Du balanserer ved å flytte på bateripakka.

TIL NÅ HAR DU FÅTT MYE KUNNSKAP OM FLY OG RADIO- så er det bare å komme seg ut å prøve! Litt hjelp i starten er bra.

Og husk: Vraket kan repareres! LYKKE TIL!